Jo mateix

Neixo a Vilassar de Mar el 24 de febrer del 1983. De petit ja tinc interès en l'observació de la natura i les ciències naturals: m'apassionen la meteorologia, la botànica, la mineralogia i els dinosaures. (I a qui no, de petit?)

Des que tinc memòria que m'he considerat un humanista i sempre he estat en contra de la separació entre ciències i lletres. En un sistema educatiu on em sento desplaçat i poc motivat, avanço a empentes i rodolons fins que aconsegueixo graduar-me en Química per la Universitat de Barcelona el 2014.

Gairebé per accident, doncs jo no hi estava gens interessat, el 2017, descobreixo la passió per la docència a l'institut Jaume Almera de Vilassar de Dalt i, el 2019, obtinc el Màster en Formació del Professorat per la Universitat Pompeu Fabra i la Universitat Oberta de Catalunya.

Des de 2017 que treballo, gairebé sense interrupcions, de docent a diversos centres on imparteixo diferents assignatures en diferents nivells de secundària i batxillerat: física, química, tecnologia, matemàtiques i la que considero un privilegi, astronomia. Aquesta última matèria apareix, com moltes coses a la vida, també accidentalment quan, un bon dia, soc nomenat interí de l'institut Els Tres Turons d'Arenys de Mar. En aquest institut hi descobreixo un observatori astronòmic i aquí és on renovo la meva passió per l'astronomia.

Des dels inicis en la meva carrera com a docent em plantejo per què ensenyem el que ensenyem. L'estiu de 2020, després de reflexionar sobre la pràctica docent, començo a escriure aquesta pàgina web. En un primer moment soc, potser, massa ambiciós, i pretenc escriure tota una didàctica de la ciència. Amb el pas dels anys, però, i sense massa temps per dedicar-me a escriure aquí, canvio d'opinió, rebaixo els meus objectius i em proposo escriure sobre l'ensenyament de l'astronomia. Una matèria pràcticament inexistent, que poca gent coneix amb un mínim de profunditat i per on circulen gairebé més mites que informació veraç. Sobretot, però, una matèria (si la podem considerar com a tal), desestructurada, sense un currículum lògic i sense activitats pensades per al seu aprenentatge. Podríem dir que l'astronomia és un camp gairebé verge des del punt de vista didàctic.

Espero que aquest sigui l'inici d'un viatge, d'una nova manera de fer i d'un canvi en la docència.

Podeu posar-vos en contacte amb mi a través del meu correu: perenovellan@gmail.com